Kako je na mene djelovalo uvođenje zelenog čaja i zobenih pahuljica u prehranu?

08:38

O promjenama u prehrani već sam vam pisala. I to je bio dosta omiljen članak na blogu. Zapravo, najčitaniji dosad. Pa sam vas odlučila informirati i kako napredujem. Među novitetima koje sam prije zaobilazila u širokom luku, a sad za njima jako, jako često posežem su i zobene pahuljce i zeleni čaj.

Inače volim čajeve, naročito one u listićima, ali zeleni se, zbog svog gorkog okusa, nikad nije nalazio na listi mojih favorita. Međutim, načitala sam se članaka i članaka o njegovim dobrobitima. Detoksikacija, regulacija probava, ubrzanje metabolizma,...samo su neke od tih stvari.
I, eto, odlučila sam se prisiliti. Prvo sam kupila Franckov. Opet nisam bila tako oduševljena okusom, ali uz malu žlicu meda i dosta limuna se stanje popravilo. I tako sam ga počela piti svaki večer ili popodne, po 4 dl  dnevno (velika šalica). I svaki dan, koliko god mi mrsko bilo. A počela sam i višak kave koji sam pila uspješno zamjenjivati njime. 
Nisam sigurna je li zbog manjeg unosa mlijeka u kavi ili zbog samog čaja, ali probava mi se popravila u roku nekoliko dana. A samim time i trbuh i napuhnutost ostali su u prošlosti. Čaj sam odmah zavoljela. Da, bilo mi je grozno imati trbuh poput trudnice u drugom tromjesečju i saniranje tog problema me riješilo jedne velike frustracije. A i lakši je život kad je probava uredna. 
Druga dobra stvar je neki osjećaj lakoće u želucu, kad ga pijem u poslijepodnevnim satima. Nema više onog ružnog osjećaja težine zbog kojeg sam propustila dosta toga u životu.
A osim ova dva elementa, sigurna sam da mi tijelo prepoznaje i mnoge druge beneficije koje nisu toliko vidljive mom oku.
Sada sam kupila čaj u listićima, u kući čaja. Kupila sam količinu za 30 kn, nisam sigurna koliko točno, ali čini mi se da će dugo trajati. Pročitala sam da se usitnjavanjem unište brojni dobri sastojci pa sam zaključila da je čaj u listićima vrijedna investicija. A ne treba ni neki mjenjač okusa, poput meda i limuna. Sasvim mi je dobar i posve sam. A okus je skroz druga priča. Intenzivan, ne toliko gorak. Ima i lijep miris. :) 
Donju sliku vam prilažem da vidite trbuh koji malo viri. Zahvaljujući ovom čaju i trbušnjacima koje napokon pravilno radim, konačno si mogu dopustiti da malo viri, čak i u poslijepodnevnim satima. :) 


Uz čaj, i zobene pahuljice sam izbjegavala i koristila one s voćem ili čokoladom. Međutim, opet sam se prisilila, istražila recepte i sad uživam u još jednoj dobroj stvari. Jutro je i prije nego ih ubacim u jogurt, pomiješam s medom i jabukom, vam pišem ovaj post. Obožavam taj doručak. I napokon sam se kanila pekare i peciva. Zobene koštaju samo 5-6 kuna za pola kilograma i ta mi je količina dostatna za više od tjedan dana pa je i ušteda na marendi ogromna. Moj novčanik to osjeti i dosad sam uštedjela preko 200 kuna izbjegavajući pekare. Znači, MAC ruž i još pola drugoga. To mi je super motivacija. 
Postoji mnogo recepata, ali meni je najdraži gore navedeni, a za ručak volim polpete/omlet od zobenih koji spakiram u kutijicu i nosim sa sobom na fakultet. Ne, ne nije me sram jesti to dok drugi jedu sendviče iz menze. Recept sam napisala na Šminkerici. Klik na link
Kako sam pahuljicama zamjenila loše šećere ujutro, lice mi je puno bolje. Potrošnja korektora i kamuflaža manja. :P Nemam toliko akni i baš se dobro osjećam. 
Uostalom, one me dugo, dugo drže sitom pa ne posežem za dodatnim gluparijama i grickalicama. 
P.S. Ove dolje na slici su te koje trenutno koristim. Kupila sam ih u Tommyu, a dobre su mi one iz Lidla, ali nije mi se dalo šetati do tamo. :) 



Jako sam sretna i motivirana promjenama. Nadam se da vam se svidio članak. Volite li vi ove namirnice? Imate li koji recept za mene? 

You Might Also Like

6 komentari

  1. I ja trenutno pijem zeleni čaj, ali nikako ga ne mogu piti bez malo šećera :( iako mislim da zbog šećera i nema neko djelovanje. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokušaj zamjeniti medom ili stevijom, ja sam tako to riješila. Definitivno ga je super nečime zasladiti, ali šećer možda promjeni djelovanje. :) Med mi je super varijanta. :)

      Izbriši
  2. Obožavam zeleni čaj. Potpuno sam zamijenila kavu s njim i naviknula se na okus bez problema, također sam primjetila da se trbuščić izravnao malo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam potpuno, stvarno sam stalno u pokretu i trebam tu šalicu kave dnevno...Ali barem više nisu tri šalice, nego jedna. I to je veliki pomak. :)

      Izbriši
  3. Super. Ja sam isto imala problema sa nadutosti, ali zbog glutena koji sam ubrzo izbacila iz ishrane i puno se bolje osjecam nakon toga. Jos uvijeg ga tu i tamo pojedem, ali vecinom se drzim zdravih obroka! Zeleni caj nisam dugo pila, ali ga volim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, da, gluten je stvarno smetnja.. Napuhne bome i mene :/ I skužila sam da mi se isto događa i sa sirovim povrćem, ali kad ga spečem ili skuham, onda me ne napuše. :D

      Izbriši