Promjene u mojoj prehrani

18:39

U posljednje vrijeme konačno sam počela promišljati o svojoj prehrani. Da, dosta mi je love-hate odnosa s hranom, jedenja uzrokovana kojekakvim emotivnim stanjima. Zbog zdravlja, zbog kože i jednostavno zbog cijele sebe i vlastitog poimanja mog tijela, konačno sam krenula istraživati po internetu razne opcije kojima bih se mogla prikloniti. 

Prilično sam zadovoljna svojim izgledom. Ne umišljeno prezadovoljna, ali umjereno zadovoljna...Iako ima maleni milijun stvari koje bih voljela malo popraviti. Inače sam visoka 178 cm i teška ravnih 65 kg. Ipak, građena sam pomalo pupasto i imam jače noge i struk. To je stvar koja se riješi vježbom, a u teretanu ću se upisati čim se spustim u Split (28.9). Temeljni problem koji mogu riješiti prehranom je spor metabolizam koji kao posljedicu ima napuhnutost. Ponekad uopće nemam trbuh, a idući dan se pojavim kao trudnica pred kraj prvog tromjesečja. To me dosta frustrira.

Na slikama ispod sam ja, da vam bude jasnije o čemu točno pričam. :P



No, dobro, da vam konačno ispričam kako se namjeravam hraniti. 
Odlučila sam ograničiti unos svega što na popisu sastojaka ima tvar koju ne mogu izgovoriti. Što manje kemije, to ću sretnija biti. Dakle, srdačni pozdravi napolitankama, čipsevima, konzervama i glupostima koje utrpam u sebe bez razmišljanja. I to često bez da uopće budem gladna. Inače sam slaba na čokoladu i ne mogu se zakleti da neću tu i tamo posegnuti za kojom kockicom, ali nikad više ne želim neplanski smazati pola čokolade. Ja to inače mogu, ooo, itekako. Ali želim da moj um bude jači od tog poriva za lošim šećerima.
I više nema gaziranih pića. Ni sad nisam toliko luda za njima, ali kad ih popijem-trbuh automatski skoči. Osjećam koliko loše moje tijelo reagira na sodu i stvarno se više ne želim dovoditi u tu situaciju. Što se umjetnih sokova tiče, odavno ih konzumiram jako malo. Sad bih voljela ostati na vodi, čajevima i kavi. Nažalost, kave se ne mogu odreći. Bez nje ne mogu zamisliti dan i ne ju izbaciti. Naposljetku, želim prehranu koju ću voljeti prakticirati. A ne da ju mrzim jer nema kave.
Odlučila sam reći ne i hrani prženoj na suncokretovom ulju i zasićenim masnoćama. Na blogovima često gledam zdravije varijante i odlučila sam još malo proučiti vrste ulja, njihove energetske vrijednosti. I slično. I pomfritu isto zbogom. Bez njega mogu, ako ga zamijenim krumpirom kuhanim u slanoj vodi, krumpirom na salatu...
Iduća odluka tiče se unosa voća i povrća. Pokušala sam sa smoothijima, ali jednostavno ih ne mogu piti. Inače volim gristi, a mikasno nisam podnosila ni kad sam bila mala. Tako da sam odlučila jesti čisto, obično voće i povrće kuhano na pari u velikoj mjeri. Kad to jedem, osjećam se čisto iznutra pa sijam izvana. Tada nisam nervozna, probava je normalna i ne unosim nikakvo smeće.Isto vrijedi i za ribu, voljela bih ju jesti češće i pronaći načine lakše pripreme. :)
Žitarice volim (naročito s jogurtom) pa mislim da će to biti moja nova varijanta omiljenog doručka. 
Alkohol pijem samo u iznimnim prigodama i rijetko pa ne osjećam potrebu da reguliram i onu jednu-dvije čaše koje popijem jednom mjesečno.
Što se mesa tiče, volim samo piletinu i mljeveno meso pa ću istražiti nove načine njihove pripreme. Dakle, ništa pohano!
E, da, kruh, peciva i tjesteninu jako volim i njih se ne bih htjela odreći, ali kruh i peciva želim svesti na minimum minimuma, da se pojave tek ponekad kao cheatmeal. Osjećam  da mi usporavaju metabolizam i teško mi padaju. Što se tjestenine tiče, odlučujem da ću rjeđe jesti zdrave varijante. 

Eto, ovo nije nikakav rigorozan program niti mislim da trebam nešto jače. Ovo je program koji zasad mogu podnijeti i pridržavati ga se. Ne, neću si brojati kalorije. Rasporedit ću si oko 4 obroka dnevno, ali zdrava, slušajući vlastito tijelo. Doista se nadam da ću biti ponosna na sebe i osjećati se ljepše, a samim time i izgledati ljepše. 

Moje trabunjanje je ovdje na kraju, barem za sada. O ovome vam želim često pisati, slikati i tako motivirati samu sebe. Tek sam krenula i još neke stvari nisu jasne ni samoj meni, a kamoli vama...Pa mi ne zamjerite što se ovako motiviram. :) Želim vas obavještavati i kako me ide u teretani čim krenem!
Zanimaju li vas ovakvi članci, slike,...? 

You Might Also Like

18 komentari

  1. U kauflandu cijena integralne pašte je prihvatljiva, i proizvodi su ukusni :-) što se kruha tiče, "zdrav" kruh iz pekare i zdrav kruh iz vlastite pećnice nemaju ništa zajedničko. Na netu ima puno recepata za kruh od cjelovitih žitarica, okus bude savršen. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Našla sam neki low carb kruh, sastojci su dosta dostupni, mislim da bih mogla pokušati to napraviti :D

      Izbriši
  2. Svaka čast na odluci! Prije par godina izbacila sam suncokretovo ulje i umjesto toga koristim kokosovo, laneno i maslinovo. Ništa ne pijem osim punooo vode i čajeva. Ne konzumiram ni šećer, u bilo kojim oblicima osim u voću, kao ni sol osim himalajske. Prije su mi tjestenina i krumpir bili glavno jelo a sad su prilog uz salatu i meso, znači puno manja porcija ugljikohidrata. Naravno, i puno povrća jedem. Kad sam krenula s tim sve mi je bilo onako bezukusno ali imaš puno začina, zdravih začina s kojima se možeš igrati, npr kurkuma i đumbir... Super zdravi začini.
    Probaj jest 5 puta dnevno, 3 glavna i 2 užine. Ali nebi bilo loše da ipak nekako ubaciš smoothije, jer lagano padnu na želudac a tijelo to brže iskoristi. Vjeruj mi, tijelo će ti bit više no zahvalno i puno bolje ćeš se osjećat.
    Zdravu hranu je lagano kuhat, i ima prefinih recepata, i još se puno brže spremaju nego ova nezdrava hranja, tak da imaš još i više slobodnijeg vremena. Najteže je poćet ali posle samo ide :D sretno! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajoj :) Baš si me lijepo ohrabrila :D Istražit ću još više smoothije, možda jednostavno moram naći neki mix koji mi neće biti bljutav i neće mi izazivati mučninu već pri miksanju :D Na svojim prijateljima vidim koliko su dobri, al baš mi je teško naći neki koji bi mi odgovarao. Ja isprobam, sestra popije do kraja jer mi fuj koliko god voljela svaki pojedini sastojak hahah :D

      Izbriši
    2. Probaj u smoothi na kraju dodat rižine pahuljice za crunchy efekt, pa ne moraš pit nego lijepo na žlicu :) Imaš u konzumu na odjelu zdrave hrane, veliki paket je 10 kn. manje više su neutralnog okusa, malo baca na okus kokica, bez šećera su i bez glutena.
      Jer nije bitno dal piješ il žvačeš, bitno je da su bitni sastojci sameljeni da ih tijelo lakše i kvalitetnije obradi.
      Ili kad radiš mix sa povrćem, ubaci jedno voće koje voliš da ti promjeni okus. Npr ja stavim bananu jer ima jak okus, znači smoothi ima okus banane a jedem povrće :D

      Izbriši
    3. Znam te pahuljice :D viđala sam da ih ljudi jednu za doručak :D e, na žlicu se mogu zamisliti da jedem :D meni je uglavnom problem piti gusto...primjerice, kao mala sam jela samo jako, jako zgusnuto Čokolino žlicom, ne iz bočice hahahha :D P.S. hvala na savjetima, zbog ovakvih stvari sam tako sretna da napokon imam svoj blog :D

      Izbriši
    4. Haha eto ima rješenja :D evo ima i zamjena za čokolino. Zobeno brašno izgleda isto ko i čokoladni čokolino, samo dodaš kakao i imaš čokolino :D ima u dućanima za kupit kakao smanjene masti od zvečeva

      Izbriši
  3. Upravo si mi vrlo popravila večer :D Nisam znala za to :D :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Drago mi je :D imaš to u mulleru za kupit

    OdgovoriIzbriši
  5. Probaj recepte od Martine Boss za smoothie. Ja sam bila skepticna bas iz slicnih razloga kao ti, ali njeni su mi ukusni i savrseni za jutro pogotovo na poslu. P.s. bilo bi super kad bi objavila i koji receptic za normalni rucak. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Martina me je i djelomično potaknula. Baš ju pratim i cura mi je tako genijalna. :D Ja ću ponovno sama kuhati tek kad se vratim u Split pa će biti recepata :D

      Izbriši
  6. Pomfrit mozes sama radit... izrezes u obliku pomfrita ili chipsa, zacinis sa soli a mozes i malo sa crvenom paprikom, i peces i u pecnici nekih 30 min. na 180 stup... bez masnoca :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pećnici na foliji? To često radim već sad, bude dosta ukusno :D

      Izbriši
  7. Hoće li uskoro novi post?

    OdgovoriIzbriši
  8. Svaka cast na odluci! samo naprijed :)

    OdgovoriIzbriši