Back to school specijal #2 (Razbuditi se brzo i lako)

18:15

Inače nisam velika spavalica i 6-7 sati sna mi je dovoljno da idući dan budem punih baterija. I smatram da je jutro najljepši dio dana. Osim ako nije hladno i ne pada ona divna kiša koja uspavljuje, razbudim se u roku keks. Ipak, često se suočim s jutarnjom natečenošću, jedva hodam i ništa mi se ne da. Ništa za zabrinuti se, ali u nastavku članka otkrit ću vam svoje trikove uz pomoć kojih uvijek lako pobijedim sve jutarnje probleme.

1. Ne navijam nekoliko alarma

Kad sam tek dobila svoj pametni telefon, upala sam u zamku navijanja alarma na nekoliko puta, svakih nekoliko minuta. I nekako bih svaki put uspjela prespati. Čula bih zadnji, mislila da je prvi i utonula u san. Kad sam shvatila gdje je problem, odlučila sam se ograničiti na jedan jedini alarm. I otada sam prespala svega nekoliko puta, ali redovito nakon noćarenja. Kad mi u podsvijesti leži informacija o tome da imam jednu jedinu šansu da se probudim na vrijeme, uvijek se skočim kao vodom polivena.



2. Odmah u pokret

Valjanje po krevetu lako me prevari i opet utonem u san. Zato mi je najbolja taktika odmah se osuditi na pokret. Dakle, brzo ustanem i napravim rez između sna i jave. Što se natečenosti tiče, često se probudim pomalo otečena. Ali inače spavam na povišenom i to mi dosta popravlja situaciju. Uostalom, ta otečenost se povlači u tom prvom kontaktu s hladnoćom, bilo da je riječ o hladnom zraku ili hladnoj vodi. 

3. Vježba

Nisam neki vježbač (nažalost) pa nemam volje za kvalitetnu jutarnju tjelovježbu, ali se barem pošteno rastegnem. Onako, da vam mišići pucketaju i da se polako krenu zagrijavati za vaše dnevne aktivnosti. 

4. Kava

Što god mislili o kavi, morate priznati da razbuđuje. Na mene djeluje samo klasična, crna kava. Nikakva nes-kava ili kava s mlijekom ne može me podignuti, ali zato gorka, crna, turska kava odmah tjera san. I to me ujutro pokrene. Pomisao na mirisnu kavu i sam postupak pripravljanja tjera me dalje, do idućeg koraka. But first, coffee. To za mene vrijedi u punom smislu riječi. Dio učinka kave na mene već je stvar psihe pa ako volite čaj, možete pokušati s njim. Rituali, rituali... Najdraža kava mi je Lavazza, crna kao noć, a da mi cijela kuća po njoj miriše. :) Uz to, uvijek uzmem nešto sitno slatkoga. Ne doručkujem odmah pa me ta kocka-dvije čokolade uvijek pokrene. Volim jesti tek nakon sat-dva budnosti, ali definitivno bi bilo bolje jesti odmah. 


5. Tuširanje

Znam da se neki radije tuširaju navečer, neki ujutro, neki oboje...Ja se ponekad tuširam i navečer, ali definitivno se tuširam svakog jutra. Kažu da hladna voda razbuđuje, ali to mi je prevelik šok i nisam toliki mazohist. Meni je dovoljna ugodna topla voda i moja najdraža kupka. Favoriti među gelovima za tuširanje se često smjenjuju na mojoj listi i nemam neku konstantu, ali postoji gel za tuširanje koji me razbuđivao bolje nego ijedan drugi. Riječ je o Afroditinom peeling gelu za tuširanje od Aloe Vere. Naime, ima blago abrazivna zrnca jojobe koja uklanjaju odumrle stanice kože i osjeti se miris citrusa koji me jako brzo razbudi. A koža ostaje tako mekana i predivna da ovaj gel za tuširanje baš toplo preporučujem.

6. Osigurajte prirodno svijetlo

Makar vani grmilo, kišilo i lomilo, prirodna svjetlost je prirodna svjetlost. I lijepo je promatrati prirodu ili grad dok se budi, dok vi ispijate kavu i osmišljate svoj dan. To opušta i dovodi tijelo do prirodnog stanja razbuđenosti. I vi želite juriti u dan kao i ostatak svijeta! :)

Ovo su bili moji koraci do razbuđenosti! :) Uvijek pali, obećajem! Kakvi su vaši jutarnji rituali? Kako se razbuđujete? 




You Might Also Like

2 komentari

  1. I sama se budim čim se alarm oglasi, par puta sam ga odgađala i ustajala kasnije u katastrofalnom stanju. Sada sam se ispraksirala pa me može probuditi čak i vibracija. Kasnije slijedi kava, isto normalna crna turska, i to je to. Inače obožavam jutra, od 5 do pola 7 ujutro mi je najdraže vrijeme, zrak je svjež, lagano sviće dan, nigdje nikoga na ulicama-divota :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ako ustanem rano imam zagarantiran mir par sati...Ako ustanem u 8, to mi je oduzeto pa poludim :P

      Izbriši