Stresomlat 2: Zar ćemo za Božić toliko pričati o ''blagdanskom debljanju''?

11:11

Upalila sam jutros kompjuter da obavim nešto posla koji nisam za vikend. Otvorim nekoliko standardnih stranica i iskaču mi redom postovi:
1. Stop blagdanskom debljanju!
2. Sačuvajte se od kilograma u 3 koraka! 
3. Nekoliko trikova protiv blagdanskih kilograma!
Do ove sam godine bila prva koja je na to klikala i manično skrinšatala sve savjete. Naravno, tko se smije vratiti s blagdana debeo? Što će se reći? Kako ću se uslikati takva? 

Ove godine nisam doživjela prosvjetljenje niti su mi sile nebeske izvele lobotomiju skrivećki. Samo sam u preispitivanju same sebe i u bolno dugačkoj odvojenosti od obitelji spoznala nekoliko stvari.
Prva je to da je smisao blagdana potvrda obiteljskog zajedništvo - u dobru, u zlu. A samim time i za blagdanskim stolom. 

Priprema hrane ovih dana puno je više od standardne pripreme hrane. Radimo ju zajedno, radimo ju s ljubavlju. Glagol raditi ovdje shvatite i kao obični prezent glagola raditi, ali i imperativ. Smisao je u tome da zajedno packamo medenjake do ponoći, da zajedno sjeckamo francusku, da nam se prepeče kuglof pa da zajedno poživčanimo,a onda odlučimo da je odličan i prepečen. I da budemo sretni jer nam se može. Jer se, bome, mnogima ne može. I dok sve to konzumiramo, pustimo da nas, umjesto kompleksa i vlastitih nesigurnosti, prožme čista ljudska zahvalnost. 

Ne kažem da trebamo jesti kao svinje, zaboravljajući na zdravlje. Nije smisao blagdana ni u prežderavanju. Ali kažem da je potrebna svijest da blagdanski stol nije samo hrpa zlih kalorija na istom mjestu. To je ljubav, to je plod truda i rada naše obitelji tijekom cijele godine, to je ono što smo zajedno stvorili i zaslužili. I imamo pravo u njemu uživati s mjerom. Nemojmo ga oskvrnjivati ni neumjerenošću, ali ni vlastitim opsesijama. Ostavimo ih po strani barem na tih nekoliko dana. 
Pa, ajmo ove godine ne biti robovi. Ajmo ove godine pojesti salenjak sa svojima bez da detektiramo koji je komadić sala kreirao! Ajmo popiti čašu vina, jer je običaj, a običaji su divna stvar. 

Moja je prva novogodišnja odluka da u blagdane krećem bez ovog tereta! :) 



You Might Also Like

0 komentari