Zdrava prehrana - skup sport ili ne?

08:34

Otkad se zdravije hranim, štedim poveću količinu novca! Toliko da sam uspjela ostvariti ozbiljnije investicije tom uštedom. To je zapravo suprotno izjavama koje sam čula mnogo, mnogo puta: - Zdrava prehrana je skup sport. Hranila bih se zdravo, ali nemam love za to. Voće je preskupo, povrće isto...A o bio proizvodima da ne govorim.
Da razbijem taj mit, usporedila sam namirnice i cijene namirnica potrebne za moja dva obroka prije i dva obroka poslije - doručak i večeru. Ručak sam izostavila jer obično ručam u menzi. S menija proberem što mi se sviđa (čitaj: piletina na sve načine) i što odgovara mom stilu prehrane. Cijena takvog obroka je između 6 i 9 kn, kako kad. Radila sam realno. Dakle, doista sam tako jela i doista taj jedem. I ušteda je moja realna ušteda. Ako vas zanima ovaj tip članka, nastavite čitati i javite mi! :)

DORUČAK (PRIJE)


Moj doručak prije sastojao se uglavnom od kroasana (ili nekog drugog peciva iz pekare) i čokoladnog mlijeka, najčešće upravo ovog sa slike. Cijena kroasana je oko 5 kuna (kuna manje ili više, kako gdje), a tu je negdje i cijena čokoladnog mlijeka. Uzmimo da je 4 kune jer nisam sigurna. Uračunajte i to da me ovaj doručak nije držao sitom dovoljno dugo pa bi to uvijek završilo još jednom malom čokoladicom (Kandit) koja košta oko 2 kune.   

TOTAL: 11 KN

DORUČAK (POSLIJE)

Nakon promjene prehrane, doručak koji mi najbolje odgovara su zobene pahuljica. Pola kilograma platim oko 5 kuna, a za doručak su mi dovoljne dvije velike žlice. Dakle, kontajmo da je trošak maksimalno 1 kuna. Jedem ih s Dukat B Aktiv jogurtom koji mi je potreban zbog pozitivnog utjecaja na moju probavu. On košta oko 3-4 kuna. Obično u to dvoje dodam i bananu ili pola banane, ovisno o veličini. Kilogram banana (u prosjeku oko 5 komada) košta oko 11 kuna (kako gdje), a meni treba jedna, recimo. Dakle oko 2 kune. 

TOTAL: 7 KN

Dakle, ušteda od 4 kune (ovisno o akcijama, ponekad i više) samo na doručku. Svaki dan. Dakle, mjesečno 120 KN! 

VEČERA (PRIJE)


Na mom večernjem meniju opet su se smjenjivala kojekakva peciva. Ovo od gore je samo primjer. Često bih završila na komadu pizze koji košta oko 10 kuna. Uz to mi uvijek (i dan danas kad varam :P) ide dobro Cola pa bih popila neka 2dl - još barem 5 kn. I komadić čokolade nakon - s obzirom da cijene čokolada samo rastu - recimo 2 kn. 

TOTAL: 17 KN

VEČERA (POSLIJE)



Za večeru često odem u menzu i odaberem neko kuhano povrće ili nešto lagano. Kad ostanem doma, najčešće napravit neku salatu. Varijanta sa zelenom salatom, mozzarellom i rajčicom mi je jedna od omiljenih. Kad sam više gladna, u nju ubacim i tunjevinu. Cijena mozzarelle koju kupim je 7 kn, a bude mi dovoljno za 2 puta. Dakle, 3, 5 kn tu. Velika glavica salate košta oko 4 kune, i to mi je za barem dva puta pa ću staviti maksimalno 2 kn. Rajčice su sad malo skuplje pa je cijena jedne oko 1, 50 kn. Kad dođe sezona, i to otpadne. Tunjevina je skuplja, ali nju ne stavljam svaki dan i uglavnom stavim pola doze, već kad mogu ili kad je ima doma. Recimo da je i to 5 kn.

TOTAL: 14, 5 KN

Ušteda na večeri je isto 2, 5 kn.

Od ostalih stvari, najviše su me koštali stalni izleti u pekaru. Ispod stana mi je i to je bila pošast za moj novčanik. Na kruhu i ostalim proizvodima uštedim barem još 5-6 kn dnevno. Kupim Fitness kruh (oko 13 kuna) kojeg jedem tu i tamo, pakiranje od 500 g traje mi i po 10ak dana. 
Ne kupujem više ni zaslađene napitke. Pijem vodu, često ju aromatiziram limunom. Osim vode, ulažem u Darvitalisov zeleni čaj u listićima koji obožavam! Da, košta 20ak kuna, ali to mi pakiranje isto traje više od mjesec dana. 
Treća stvar - čokolade. Budimo realni, čokolade su preskupe. Milka se popela iznad 8 kuna! Otkad ne posežem za njima, i na tome je ušteda ogromna. 
Povrće nije skupo, naročito u Lidlu. Ne bi se reklo kad pogledam cijenu, ali od jednog pakiranja mogu jesti više puta i onda se isplati. 

Evo, ako vam se i dalje ne da prebacivati na zdravu prehranu... Razmislite kako će biti divno kad si od uštede kupite neki MAC ili The Balm. Jer je ušteda, već prvog mjeseca, sasvim dovoljna za MAC! :) 

Jeste li ikad razmišljale o ovome? Kako vi štedite? 






You Might Also Like

2 komentari

  1. I ja često čujem kao ispriku da je hraniti se zdravo skupo. Pa nije skuplje nego jednog dana liječenje od svih mogućih bolesti nastalih nezdravom prehranom.
    Kada se odrekneš odlazaka u pekaru, pizza, fast foodovo, slatkiša i gaziranog ostaje ti zapravo puno novaca.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se da zdravija prehrana nije skuplja, samo treba racionalno kupovati osobito povrće i voće, ne malo iskoristiti, a ostatak ostaviti da istrune pa baciti nego se treba napraviti neki plan prehrane da se sve namirnice iskoriste. Osobito ako jedna osoba samo za sebe kuha pa nema drugih ukućana koji bi pojeli što ostane haha :D

    OdgovoriIzbriši