Neugodnjaci u kozmetičkim salonima (I kako se nositi s njima?)

22:00

Nedavno sam bila žrtva još jedne blamaže u salonu. Kao blogerica, nakon podužeg razmišljanja o tome, odlučih napisati post. Neću nikoga imenovati, ni povlačiti tuđe ime i profesionalnu budućnost po blogu, ali želim vas upozoriti na - OPREZ! Vaše lice je vaše lice, vaša kosa je vaša kosa, a isto vrijedi i za novac. Svi znamo kako su skupi razni tretmani pa vas pozivam na oprez i pomno proučavanje prije ulaganja. 


1. Moje prvo ''profesionalno'' šminkanje

Samo jednom u životu šminkao me netko tko nije ja. Uvijek sam radije ulagala 250 kuna (prosječna cijena šminkanja) u novi puder pogodan za važne prigode i dodatnu opremu (trepavice i slično). Čak i za maturalnu zabavu odbila sam vizažista. Nipošto zato što mislim da sam vrhunska šminkerica, ali nekako oduvijek držim da ja najbolje poznajem svoje lice. A imam i problema s vokaliziranjem svojih ideja ponekad pa nisam htjela riskirati i uvijek sam igrala na sigurno. Moja sigurna opcija je kvalitetan ruž boje mesa i smeđe-zlatni smokey eyes uz koji moje oči najbolje dođu do izražaja. I nedavno sam se po prvi put dala nagovoriti. Idem kod profesionalke. Žena nije izlagala slike na internetu pa sam išla na slijepo, na preporuku. Ali čula sam mnogo riječi hvale. Sad tu dolazimo do pitanja što je kome dobro. Odvojila sam tako 200 kuna. Koje sam oprala s lica u trenutku kad sam se vidjela na suncu! Problem je, očito, bio u konturiranju. Protivila sam se odmah tome jer ne konturiram lice inače, ali djevojka je istaknula kako imam preširoko lice koje hitno treba suziti. Isto tako je procijenila moju ideju o smeđem sjenilu kao dosadnjikavu i nemaštovitu. Nisam htjela ograničavati ni inzistirati na svojim zamislima. Hajde, rekoh, ipak je stručnjak.  Ma kakav crni stručnjak! Izašla sam kao kolač tamnog biskvita sa slojem od jagode i bijelim preljevom na vrhu. Trobojnica na obrazima. Ništa, micelarnu i polako. Nisam prigovarala u salonu, nisam se usudila, a i svjetlo je bilo čudno pa nisam ni vidjela dobro. Idući put (vjerujem da će to biti tek moje potencijalno vjenčanje kada ću toliko umirati od treme da neću raspoznati kistove) prepustit ću se isključivo u ruke neke vješte kolegice blogerice. Moj bi izbor trenutno pao na Dash of Blue sa Šminkerice, priznajem vam. Njen rad je svima vidljiv i jasno se vidi kako žena divno radi. Ostanite i vi u toku, gledajte slike. One su najbolji dokaz nečije vještine. I ne vjerujte, kao ja, u onu da se klijenti ne žele slikati. 

2. Manikura

Privukao me oglas ''Manikura za 60 kuna''. Došla sam, svi termini slobodni. Ni tada mi nije postalo čudno i sumnjivo pa sjedoh na stolicu.
- Zaboravili smo reći da ova manikura ne uključuje lakiranje. Ali uključuje potpunu njegu ruku. - rekla je gospođa. 
Nisam reagirala. Računala sam na to da je propust moj jer možda manikura ne implicira lakiranje, a i ako su mi ruke njegovane profesionalno, što ima veze da si sama nalakiram nokte? Znate kako je izgledala profesionalna njega? Rašpanje kao da se konj kuje, a ne ruka mlade dame. Čupanje i seciranje kožice noktiju bez prethodnog omekšavanja bilo kakvim sredstvom. To je rezultiralo krvarenjem mojih zanoktica na što se gospođa nije uznemirila. Treći korak bilo je špricanje nečim u crvenoj bočici za što osnovano sumnjam da je bila obična voda, a četvrti sloj neke anonimne kreme za ruke. 
Moje ruke nakon ovog doista su tek trebale njegu, a umalo i medicinsku pomoć. Luda sam što nisam otišla, makar kad sam vidjela kuda to ide. Ali takva sam - izbjegavam sve konflikte i prigovaranja. 

Dakle, sigurno se pitate koja je svrha ovog posta. Pa, da, blago sam isfrustrirana vlastitom naivnošću, ali i količinom samoprozvanih profesionalaca. Imate svo pravo da se nasmijate naivnosti ove blogerske balavice. I želim poručiti vama - dobro provjerite mjesto kojem se prepuštate! Guglajte, tražite slike i držite se svojih želja. I ne nasjedajte na predobre ponude jer nikad nisu toliko predobre. Nadam se da mi se slične situacije uskoro neće ponoviti. Ne odustajem od usluga u onome u čemu nisam vješta naravno, ali ću svakako istražiti bolje i zabiti njušku u internet. Još uvijek ima divnih mjesta s odličnom uslugom! 

Jeste li vi imale čudnih iskustava? Kako ste reagirale? 
Djevojke iz Splita, što preporučate? Koji su vaši omiljeni saloni?

You Might Also Like

14 komentari

  1. Predobar post ;) ja sam imala takvu vrste nezogode kad mi je jedna djevojka u salonu tako ružno uradila nadogradnju i plus boljelo je ko đavo turpijanje (a inače imam jake nokte i bez zanoktica) ali nakon "tretmana" sam nokte i kožicu oporavljala narednih pola godine. Sad imam jednu djevojku rekla bih od povjerenja koja mi brine o noktima :) Završna sam godina srednje i NIKOME ne dopuštam da me šminka jer ne želim da izađem iz salona ko umjetničko viđenje makeup-a. :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nokte sam stavila jednom, i bili su odlični. Ali nisam ponavljali jer su moji ostali prekrhki. Naravno, samo oprezno :))

      Izbriši
  2. Ima li ko nije imao-iz tog razloga gotovo sve radim sama: epilaciju, farbanje, pedikir, manikir i sminku. Milion puta mi se dogodilo sa frizurom, a najgori slucaj bila je zamena gela na noktima (o tome sam i pisala post. gde umalo nisam izgubila nokte... I letos je bilo problema sa izvlacenjem pramenova, uprkos mojim instrukcijama da budu izvuceni samo na izrast, ona ih je vukla celom duzinom -i ostetila mi kosu, eh kada bih mogla da se vidim straga i to i sisanje bih radila sama

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je frizerka provjerena, od nje uvijek odem sretna :D a većinu drugih stvari radim sama :)

      Izbriši
  3. Odličan post i primjeri. :D
    Isto mi se nekoliko puta događalo, a najtužnije mi je bilo kad mi se brat ženio i kad sam isti dan ostala razočarana u šminku i frizuru. Kad mi je cura dala ogledalo u ruke, vidjela sam da se tako znam i sama našminkati, a platila sam 260 kuna.
    Za frizuru sam rekla što mi se sviđa, ali dobila sam što se frizerki sviđa, iako sam dosta dobra s tom osobom.
    Čudna je tu neka granica, kad sama šminkam druge cure, kod mene nema onoga "nemoj se gledati do kraja da ti bude veće iznenađenje". Volim okrenuti stolicu prema ogledalu kako bi mi odmah rekle ima li nešto što im se ne sviđa. I uvijek kažem, nema nikakve ljutnje, bilo da radim nekoj prijateljici ili za novce, ako ti se nešto ne sviđa, riješit ćemo. A tu "granicu" spominjem jer sam imala iskustva i s curama koje su pogledale par tutoriala na YT i koje su mene pokušale "naučiti" kako da nešto radim. I to je ok ako ne znam, ali njihovi prijedlozi su bili takvi da jednostavno ne mogu tako nešto napraviti, tipa ljubičasto sjenilo skroz do ispod obrve.
    Sorry na predugom komentaru, tema je baš dobra ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja rijetko šminkam za novac, ali često šminkam prijateljice. I uvijek je obaaavezno da komunikacija bude dobra. Ne sputavam ih, ali savjetujem :)

      Izbriši
  4. Jako mi je žao zbog tvojih loših iskustva, ali moram priznati da mi je jako poznat taj osjećaj. Jednostavno se ne usudiš prigovoriti, u glavi si misliš ajde samo da što prije prođe i da zaboravim na to. Ukoliko nisi super otvoreni tip bez dlake na jeziku, nemojmo se zavaravati, svima je teško odreagirati. Ipak najbolje je skupiti hrabrosti pa kud puklo da puklo :) Kozmetičke salone u principu ne posjećujem, ali sada si me definitivno upozorila da se dobro raspitam prije nego se jednom odlučim na to. Pozdrav od Ive :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Daaa, imam problema s reakcijama. Bude mi previše neugodno, pitam se jesam možda ja ta koja je u krivu. Ali ubuduće ću ipak progovoriti, ako se ponovit :)

      Izbriši
  5. Ajme, ajme, ajme! Ja isto izbjegavam konflikte i nikako da se pameti naucim. Zapravo, prije 2 godine sam stvarno samu sebe upoznala. Tada sam pocela pratiti blogove. Guglanje me informiralo vise nego itko. Nisam prije imala neki osjecaj strasti prema sminki i imala sam neku svoju briju u glavi. Vise sam se koncentrirala na njegu svoje duuge kose. I odem ja prije 2 godine na "sisanje vrhova" i neka nova cura u salonu u koji sam isla me tako ocerupala da se vise nisam nikad vratila. Odrezala mi je 15 cm kose jer je "ostecena". Rekla ja njoj okej, rezi, ti si frizerka i ti valjda bolje znas. Dodem doma i shvatim da mi je zapravo sve "slojeve" odrezala. Jos se bediram ja u tom stolcu jer koristim uljne pakunge i maske jednom tjedno i kosa mi super doma izgledala. Uuuugh. Ali zato me sad vise nitko ne moze zeznut :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, guglanje je savršenostvo. I svi ti ''stručnjaci'' bi trebali malo više guglati haha :) Evo, ponavljam, s frizerkom imam divno iskustvo, ali ova dva navedena su me opametila :)

      Izbriši
  6. Odlčan post! Isto kao i ti sve radim potpuno sama. Pa čak i šišanje, dok sam bila mlađa frizerke su me nekoliko puta ošišale puno krače nego li sam to uopće zahtijevala tako da imam lagane fobije od frizerskih salona haha. A šminka? Još se nikada nikome nisam prepustila "pod kist". Iskreno, kao i ti radije ću potrošiti te novce na kozmetiku i uzeti si dva sata prije važnog događaja smiriti se i odraditi po svom guštu. Pogotovo jer se već dugo šminkam sama i znam što volim i što mi paše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Ja s frizerkom imam sreću, stvarno mi zna kosu i zna posao.. Ali pod kist više ne idem tako lako :P

      Izbriši
  7. Ooo o ovome imam poprilicno tog za komentirati,narocito kada su frizerski saloni u pitanju. Zadnje 2. godine sam u Splitu, studiram i radim i uvik sam trazila salon koji mi je na ruku jer sam vječno u obavezama. Probala sam i razvikane i male kvartovske salone i trebalo mi je stvarno dugo dok sam našla napokon frizerku koja sluša moje želje,ne boji se šišati,a do tada sam svašta doživila.

    U istom salonu jedna frizerka me super ošišala,al uz moje,naplatila mi je i feniranje svoje prijateljice, kod druge me dočekala tolika neljubaznost da mi je pri izlasku iz salona došlo plakati,a treći salon je bio jedan od razvikanih, sa bajkovitom promocijom na fejsu. Samo ću reći da sam s jednom osobom dogovorila termin preko face-a, druga me dočekala, nije znala ni za šta sam naručena. Obojala me s bojom koja je smrdila i idućih tjedan dana nakon 4-5 pranja,o šišanju neću ni pričati,a cijena je bila dovoljna da si kupim poštene cipele. Još me duša zaboli kad se prisjetim svega.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja isto u Splitu nisam našla nikog od povjerenja, zato mi je frizerka u Imotskom :) A za ovo feniranje svoje frendice..Čega sve ima, pobogu

      Izbriši